Ebben a cikkben kicsit részletesebben fogunk kitérni arra, hogy mely az a keresőoptimalizálási forma, melyet mi a legjobban ajánlunk a nagyérdeműnek, és hogyan érdemes igénybe venni.

Már itt a cikkünk elején feltennénk egy nagyon fontos kérdést.

Van olyan, hogy Ingyenes szolgáltatás?

Igen létezik! A cikkünk részben ezt fogja taglalni. Ahhoz viszont, hogy jobban átlássuk, hogy miről is van szó most egy kicsit mélyebbre kell mennünk a nyúl üregében, ami sokkal mélyebb, mint gondolnád.

A legsikeresebb SEO szakemberek annak köszönhetik a hírnevüket, hogy számokkal tudják bizonyítani rátermettségüket, és nem félnek szakmai “titkokat” megosztani ingyenesen: akár szakmai blog bejegyzésekben, hírlevelekben, webináriumokon, ugyanis az ingyenes anyagok segítenek megérteni a keresőoptimalizálás alapjait mindenki számára, aki érdeklődik bizonyos konstrukciók iránt.

A jó szakember – akire szükséged van – érthetően és világosan magyaráz az oktató videóiban is. Át tudja neked adni, hogy mik azok a fontosabb elemei a keresőoptimalizálásnak, amitől a te vállalkozásod is szárnyra kaphat. Ha megfogadod ezeket a tanácsokat, máris jobb helyezést érsz el a weboldaladon.

A keresőoptimalizálás világában az egyik legnépszerűbb árazási stratégia a havidíjas szolgáltatás. Nagyon változatos SEO árakkal találkozhatsz, ha figyeled a piacot. A legnehezebb azt kitalálni, hogy pontosan mit takarnak ezek az árak. A másik, az előzetesen általunk ingyenesnek nevezett opcióért egészen addig valóban nem kell fizetned, amíg az általad választott keresőoptimalizáló cég nem produkált eredményeket. Ezt hívjuk úgy, hogy sikerdíjas keresőoptimalizálás.

Mielőtt bármilyen mélyelemzésbe kezdenénk vizsgáljuk meg ezt a két lehetőséget kicsit tüzetesebben is. És tisztázzunk némi alapfogalmat.

Havidíjas keresőoptimalizálás

Előnyök: Nyomonkövethető, és a részesévé válsz a teljes SEO folyamatnak. Olyan ez, mint az edző és a sportoló viszonya egy nagy verseny előtt. A másik nagy előnye, hogy a legtöbb ilyen konstrukció hat hónapig jár, így van időd megtanulni, hogyan tartsd életben az oldaladat. SEO cége válogatja, hogy milyen részletességgel építi fel a technikai, tartalmi SEO-t és persze hogyan épít linkeket. Előny továbbá, hogy van beleszólásod abba, hogy mi történjen a webhelyeden.

Hátrányok: A havidíjas keresőoptimalizálás kockázatos, hiszen a havidíj megfizetésével a SEO cég nincs kötelezve arra, hogy eredményt produkáljon. Lehet, hogy az általad megadott 5 félrekalibrált kulcsszóra alakíttatja ki az oldalt. Szerencsére ilyen amatőrök mi nem vagyunk. Tipikus allűr szokott még lenni, hogy egy munkára hosszú ideig ráülnek, ez neked azért nem túl előnyös, mert a tervezett összeget így-is úgy-is ki kell fizetned, hiszen a szolgáltató „foglalkozik vele”. Csúnyán szólva kihasználja a szakmai hiszékenységedet és a havonta befizetésre kerülő összeg fejében nem mindig váltja be az ígéreteit.

Lehet garanciát vállalni havidíjas keresőoptimalizálásban?

Mindannyian tudjuk, hogy nem. Főleg úgy nem, hogy a megrendelő jelenléte (esetleges szakmai tudatlansága) hátrányosan tesz hozzá a közös együttműködéshez. SEO-s szakember és kliens közt is van kémia. Sokan nem szeretik elfogadni a szakember véleményét, és a saját fejük után mennek. Na ekkor biztos, hogy nem olyan ütemben fog haladni az oldal.

Sikerdíjas keresőoptimalizálás

Előnyök: Nem kell azonnal fizetned, és az oldaladon szakemberek dolgoznak, akik saját zsebükre dolgozván minél nagyobb eredményt akarnak produkálni. Ez számodra kedvező, hiszen a profit még mindig a tiéd, viszont, ha valaki nagy jutalékot akar, akkor egyenes arányosan nagy profitot kell generálni. Ezekkel a konstrukciókkal tízszer olyan jó eredményeket tudsz produkálni.

Hátrányok: Míg a havidíjas keresőoptimalizálás tekintetében volt némi belelátásod a munkába, itt szinte semmi nincs. A szakemberek mindig olyan munkát végeznek, mely számukra a legeredményesebb, így ez némiképpen tompítva van.

Lehet garanciát vállalni havidíjas keresőoptimalizálásban?

Összességében sokkal egyértelműbb a sikerre való tendálás, hiszen a keresőoptimalizáló cég konkrétan azzal termeli ki a munkadíját, hogy egy-egy projektet sikerre visz. A cégek általában ezt a konstrukciót választják, és ezt nekik jobban tudjuk ajánlani. Főleg Startup cégek kérnek fel minket keresőoptimalizálásra, akik meg szeretnének erősödni, de egyéni vállalkozások esetében is volt már rá precedens. Internetes kiskereskedelmi vállalkozások webshopjaitól egészen az angol nyelvtanító weboldalakig nagyon sokan képesek profitálni ezekből a lehetőségekből.

Most nézzük meg ezeket a gyakorlatban:

A havidíjas keresőoptimalizálás költsége Magyarországon 30 000 – 250 000 Ft + ÁFA között mozog. De mit tartalmaznak az árak?

Ezt a legnehezebb kitalálni – mármint az ügyfélnek. Sokszor igencsak ködös a megfogalmazás. Pl.: Tanácsadás: x Ft +Áfa/hó/weboldal

Vajon mit jelent ez? 

Sajnos egy dolog biztos, mégpedig az, hogy semmi sem biztos. Hogy mit takarnak a SEO árak egyes cégeknél, azt csak sejteni lehet. Ha elolvasod előző cikkeinket, akkor neked is világossá válik, mi milyen konstrukciókkal dolgozunk. 

Annyit azért hadd mondjak a keresőoptimalizálással foglalkozók védelmében, hogy látatlanban nem lehet pontosan ugyanazt a szolgáltatást nyújtani ugyanazon az áron egy épp induló kisvállalkozói weboldalnak, mint pl. egy gigászi méretű webáruházak.

Arra ügyelj, hogyha megbízol valakit SEO feladatokkal, a szerződés aláírása előtt pontosan rögzítsétek a szolgáltatás felépítését. Legyen az eredmény számszerű és ellenőrizhető!

Végül, de nem utolsósorban akkor térjünk ki egy kicsit arra, hogy mi melyik opciót ajánljuk jobban a nagyérdeműnek. A válaszunk nagyon egyszerű. Mindkettőt. Abban az esetben, ha a vállalkozásod még nem termel elég bevételt, amelyből megfelelő marketing büdzsét tudsz elszigetelni, akkor inkább a sikerdíjas opciót javasolnám, hiszen sokkal áttekinthetőbb és sokkal rendszerezettebb, hiszen profik gondozzák a weboldaladat, és neked nincs is vele kimondottan sok gondod. Amint elérte a megfelelő látogatottságot, már termel annyit a céged, hogy ki tudd fizetni a szolgáltatást.

Abban az esetben viszont, ha azonnali eredményeket akarsz és monitoringolni szeretnéd a teljes folyamatot, akkor inkább a havidíjas opciót javasoljuk. Egy biztos: Egy bomba jó SEO a siker záloga.

Ha meggyőztünk fordulj hozzánk bizalommal!

A SEO legyen veled!