SEO árak

Egyesek számára bizonyosan ismeretes az a tény, hogy a SEO, azaz Search Engine Optimization, azaz keresőoptimalizálás kétféle árképzéssel él a legtöbb esetben. Az egyik, mint ahogy a neve is mutatja egy havidíjas keresőoptimalizálás, mely után havi szinten egy előre rögzített összeget szokás fizetni. Ezek a havidíjas szolgáltatások különböző csomagokban elérhetőek és a szolgáltatások általában felmondhatóak, míg a másik, a sikerdíjas SEO-zás sokkal inkább egy zárt rendszer, ahol az első igazi eredmények produkálása után szokás rendezni a piszkos anyagiakat. Így-vagy úgy nézzük, minkét keresőoptimalizálási megoldás ígér valamit: Jó helyezés a keresőkben bizonyos kulcsszavakra.

Létezik garantált keresőoptimalizált helyezés?

A legtöbb szolgáltató valamilyen garanciát vállal arra, amit csinál. Egy ablakos garanciát vállal az ablak és a beépítés minőségére. A webáruház és a gyártó jótállást biztosít a termékekhez, hogy ingyen megjavítja, ha mondjuk, két éven belül tönkremegy. Ezek mind-mind egy-egy termékhez kapcsolódó garancia vállalást jelentenek. Na de mi a helyzet a szolgáltatásokkal.

Szolgáltatások esetében ez olyan, mint egy sport verseny. Egy véget nem érő küzdelem. Ha már a sportoló analógiával éltünk, vállalhat-e garanciát egy edző arra, hogy a sportoló, akit eddz, győzni fog? Hiszen az első helyezés elérése függ a játékos (ok) adottságaitól, és hogy milyen komolyan edzenek. De a leginkább attól függ, KIK VESZNEK MÉG RÉSZT A VERSENYBEN! Ha többi versenyző jobb, gyorsabb, erősebb, akkor nem lesz dobogós helyezés. A szolgáltatói szektor az egyik legkisebb ágazata a versenyszférának. Akinek jobb a szolgáltatása, az hasonlatosan egy jobb csapathoz, vagy egy képzettebb sportolóhoz, mindig győzni fog.

Nem véletlen, hogy a sportfogadás szerencsejáték.
Nem lehet előre megmondani ki fog nyerni. Ez így van a keresőoptimalizálás esetében is.

Képtelenség garanciát vállalni arra, hogy a cégtulajdonos által megadott (legerősebb) 5-10 kulcsszóra egy weboldal a Google találati lista első helyére kerül adott időn belül.

Először is tisztázzunk valamit. A legtöbb cégvezető csak a legerősebb 1-5 kulcsszóra akar optimalizáltatni, csak az érdekli, hogy ezekre a Google találati lista első helyén van-e. Egy nyomda a nyomda, a fodrász a fodrász, a bringa webshop a kerékpár szóra akar az első helyen lenni. Valójában azonban az emberek nem egyszavas kifejezésekkel keresik a szolgáltatásokat és termékeket. Helyette ilyenekre keresnek: névjegykártya nyomtatás, fodrász szalon XI. kerület, női MTB kerékpár. Ezek az úgynevezett long tail (hosszú farok) kulcsszavak.

Tehát akkor miért is fizetünk?

Azért, hogy a keresőoptimalizálás lehetőségeihez mérten a legjobbat hozza ki a webhelyünkből. Egy kevés kulcsszóra optimalizált kontent pedig sosem fogja megállni a helyét, ha a megbízó mentalitása, a sportolóéhoz hasonlóan nem lesz ott. A nyertesek legfontosabb ismérve, hogy a saját maguk által megszabott pályán válnak elsővé.

Hogyan is fizetünk, és mire?

Mire egy honlap egy erős kulcsszóval (pl. eljegyzési gyűrű) a Google találati lista első 10 helyezésébe kerül, addigra általában legalább 50-100 long tail kulcsszóval az első háromban van (pl. fehér arany eljegyzési gyűrű, gyémánt eljegyzési gyűrű, stb.). Ebből a long tail kulcsszavakból cégtulajdonosnak sokkal több vevője lehet, mint az általa megadott kulcsszavakból. Ebből következik, hogy amit megfizet a megbízó cégtulajdonos az nem más, mint a szakértelem.

Havidíjas keresőoptimalizálás esetén te mondod meg, hogy mit és merre és hogyan, mivel fizetsz érte egy adott összeget, hogy működjön. Ebben az esetben a megbízott (ez esetben mi) csak útbaigazítást mutat, hogy potenciálisan mi az, ami működhet, de semmit nem tesz, ami direkt módon eltér a megbeszéltektől (még a siker érdekében sem). Mint minden megrendelésnél, itt is a megrendelő az első.

Mennyit fizetsz havonta?

Harminc ezer forinttól a határ a csillagos ég. Kérsz egy árajánlatot, elmondod, hogy mit is szeretnél, elmondod, hogy hogyan akarod elérni és mi segítünk neked megvalósítani.

Az árképzés függ:

  • a konzultációk
    mennyiségétől
  • a jártasság szintjétől
  • a projekt
    megvalósíthatóságától
  • a befektetendő idő
    megtérülésétől

Ha egy oldal nem igényel sok extra munkát, és konzultációt sem, valamint a szakembereink keze nincs benne teljesen megkötve, akkor az ár olcsóbb, amennyiben bonyolult, hosszan megtérülő és sok konzultációt igénylő projekt, mely kellően sokrétű, akkor picit zsebbe nyúlósabb.

Mi a helyzet a sikerdíjas optimalizálással?

Sikerdíjas optimalizálás esetén nem lehet beleszólásod abba, hogy mit csinál a SEO szakember. Tulajdonképpen fogalmad sem lesz róla. Mivel a cég a „sikerre” vállal garanciát, joggal mondhatja, hogy nincs jogod beleszólni abba, amit csinál. Ez az egész minimum éves szerződés keretében történik. Érdekes dolog szerződést kötni valamire, aminél nem tudod mi is történik, de ebben az esetben a cég szakemberei vállalják a felelősséget azért, amit építenek. A sikerdíj összege egy a szerződési év lejártával megállapított bevételi határra, vagy elérési határra megállapított százalék jutalék, vagy a vállalt kulcskifejezések az első tíz találati lista helyezései.

Kinek ajánljuk a sikerdíjas SEO-zást?

Alapvetően cégeknek, akik kereskedelmi vagy szolgáltatói tevékenység végzéséhez kívánják a weboldalukat kereső optimalizálni. Alapvetően bármilyen vállalkozási forma esetében működhet, amennyiben van direkt értékképzés egy éven belül a keresési eredményekkel.

Összességében melyik éri meg jobban?

A sikerdíjas SEO egy teljesen más közösségnek lett kitalálva, mivel egy befektetésként is tekinthetünk rá. Nem veszteségesebb azonban a sikerdíjas SEO, mint a havidíjas SEO csupán azért, mert a megrendelő sokszor nem tudja, hogy mi történik a weboldalán. Teljesen mindegy, hogy mennyi időt, vagy energiát tesz bele, a megtérülés után fizeti ki a céget, míg a havidíjas, ha nem megfelelően választja ki a marketing stratégiáját is nagyon ráfizethet.

Létezik tehát garancia a sikerre?

Filozofikusan azt mondanánk, hogy attól függ kinek mi a siker. Ettől függetlenül kijelentjük, hogy cégünk a lehető legprofibb munkát végzi.

Tisztelj meg minket bizalmaddal!

Kérj árajánlatot!